Talán többen is találkoztak már „cégalapítás ingyen”, „cégalapítás olcsón” hirdetésekkel. De tényleg lehetséges egy céget ingyenesen megalapítani? 

Természetesen a fenti hirdetések a cégalapításhoz tartozó ügyvédi munkadíjra utalnak. Hiszen az illetékek és egyéb állami költségek adottak minden cégtípus esetén. De mégis miből áll egy cég alapításának folyamata? Lehetséges ingyen céget alapítani?

Mit is csinál egy ügyvéd a cégalapítás során?

Mit is csinál egy ügyvéd a cégalapítás során?

A cégalapításhoz különböző dokumentumok szükségesek. Ilyen a társasági szerződés, aláírási címpéldány, székhelynyilatkozat, ügyvezető nyilatkozatai, csakhogy néhányat felsoroljak. Ezeket a dokumentumokat egy ügyvédnek el kell készíteni és éppen az aktuálisan alapítandó „cégre kell szabni”. Valamint az ügyvéd feladata az is, hogy a cégalapítás dokumentumait elektronikus úton az illetékes Cégbírósághoz benyújtsa. Ez azonban nem egy szokásos e-mail, pontos szabályok vannak arra, hogy milyen formában lehet hitelesen benyújtani az elektronikus formába öntött dokumentumokat, és arra is, hogy mitől válik az hitelessé.

Szükséges-e a cégalapításnál olyan szolgáltatás, amelyért az ügyvéd is fizet?

Igen, a cégalapítás során több olyan szolgáltatást is igénybe kell venni, amiért az ügyvédnek is fizetnie kell. Az adott cég székhelyéről tulajdoni lapot kell lekérni, illetve minden tagot, ügyvezetőt az úgynevezett JÜB rendszerben kell ellenőrizni.

A JÜB rendszer nem más, mint a Jogügyletek Biztonsága érdekében létrehozott rendszer, amelyben le kell ellenőrizni az adott személyek személyazonosító okmányait. Így megállapítható, hogy tényleg azok, akiknek mondják magukat.

Természetesen mindkét szolgáltatásnak külön díja van.

Ez azonban még nem minden, hiszen a cégbírósági benyújtáshoz hiteles elektronikus aláírás szükséges, melyért szintén fizetni kell.

Felmerülnek-e az ügyvédnek más költségei?

Felmerülnek az ügyvédnek más költségei

Ahhoz, hogy valaki Magyarországon ügyvédi tevékenységet végezzen, jogi szakvizsgával és kötelező kamarai tagsággal kell rendelkeznie. Szigorú előírások szerinti megfelelő irodahelyiséget kell fenntartania, kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, gondoskodnia kell a dokumentumok megfelelő archiválásáról és őrzéséről is. Ezek szintén mind pénzbe kerülnek.

Lehetséges-e a „cégalapítás ingyen”?

A fentiek alapján a kérdés már csak költői lehet, hiszen költség nélküli cégalapítás nem létezik. És még egy fontos információ! Hazánkban csak ügyvédek végezhetnek jogi szolgáltatási tevékenységet, cégek erre nem jogosultak! A jogellenes hirdetésekkel szemben az ügyvédi kamara is fellép, hogy a jogszabályi előírásokat mindenki betartsa.

Minden esetre felmerülhet a kérdés, hogy aki ingyen vagy nagyon olcsón alapít céget, az biztosan körültekintően és minden szabályt betartva teszi-e

Dr. Kocsis Ildikó

ügyvéd

További cikkek a témában:

Céged van? Akár a jövőd is függhet egy postaládától >>

Mennyiből lehet ma saját cégünk? >>