Az üzleti terv egy dokumentum, ahol bemutatjuk a meglévő, esetleg a hamarosan elindul vállalkozást. Leírjuk a célokat, hogy ezeket miként kívánjuk elérni, kiket szeretnénk megszólítani, ki a fő célcsoport, és tulajdonképpen mindent azzal kapcsolatban, hogyan működik majd a saját cégünk. Lássuk, hogy mi az üzleti terv, hogyan készíthető el, illetve mikor van rá szükség!

Mi is az üzleti terv?

A dokumentum rendkívül fontos alapköve egy vállalkozásnak, vállalatnak, hiszen ebben ismertetjük a célokat, részletezzük a költségeket és leírjuk, hogy kik tartoznak a potenciális célcsoportba. Ebből várhatóan látszódni fog, hogy mikor térül meg a befektetés, hogy milyen jövőre számíthatunk a céggel kapcsolatban. Fontosak az eszközök, a reklám, de természetesen nem elvetendő szempont a szükséges munkaerő sem.

Kinek és mikor van szüksége rá?

Ha egy olyan vállalatot hozunk létre, ahol készítünk, építünk, esetleg szolgáltatást nyújtunk, akkor általában terv készül azzal kapcsolatban, hogy miként lesz sikeres az adott cég. Ebben ismertetjük azt, hogy milyen anyagokra és eszközökre lesz szükség ahhoz, hogy felépítsük a vállalkozást, de belekerül az is, hogy mennyibe kerül ez az egész. Tulajdonképpen tehát mindenkinek készítenie kell, akár már működő, akár most induló cégről van szó.

Mi a célja az üzleti tervnek?

A fő oka, hogy üzleti terv készül, hogy mi magunk lássuk, mennyire reálisak az elvárások. Fontos tehát, hogy mindent pontosan jegyezzünk le, ne akarjunk túl sokat, de azért legyen egy kitűzött cél, amit el szeretnénk érni. Minden vállalkozás azért indul el, hogy profitot szerezzen, a dokumentum pedig tökéletes arra, hogy kiderüljön, vajon lehetséges-e mindez. Nem szabad azonban túl optimistán gondolkodni, hiszen nem csaphatjuk be magunkat, azzal ugyanis csak ártunk.

Hogyan készítsünk üzleti tervet?

Már csak az a kérdés: Hogyan készíts üzleti tervet? Segítünk egy kicsit. Először is szögezzük le, hogy a dokumentumnak hét fő része van. Ezek az alábbiak:

  1. Üzleti összefoglaló
  2. Általános bemutatás
  3. Marketing tervezet
  4. Működési tervezet
  5. Vezetőség és szervezeti felépítés
  6. Pénzügyi tervezet
  7. Mellékletek (szükség szerint)

Először tehát mindenképpen foglaljuk össze, hogy miről szólna a vállalkozásunk, mi a fő célcsoport, mivel szeretnénk foglalkozni, kiket szeretnénk elérni. Nyugodtan írjuk bele, hogyan indulnánk el, milyen célok motiválnak bennünket. Ez tökéletes átvezetés az általános bemutatásra, ahol a vállalkozást és magunkat jellemezzük. Ezt követi egy marketing terv, ahol bizony szükség van egy kis kreativitásra. Hogyan érnénk el a célcsoportot? Milyen platformokon és csatornákon lennénk jelen? Milyen gyakran hirdetnénk, illetve hol tennénk meg mindezt?

Ha minden megvan, akkor jöhet a működéssel kapcsolatos leírás. Itt nemcsak a munkaerőre kell kitérni, hanem akár a szükséges eszközökre, a felszerelésekre egyaránt. A vezetőség és szervezeti felépítésbe kerüljön bele, hogy kik a tagok jelenleg, kikkel számolnánk a jövőben, de fontos kitérni arra is, hogy szükség van-e a későbbiekben további foglalkoztatásra.

Végezetül pedig egy pénzügyi tervet kell készíteni, ahol az indulási és a működési költségeket egyaránt feltüntetjük. Nem mindegy, hogy mennyi a havi kiadás és a bevétel aránya, hiszen csak akkor szerezhetünk profitot, ha az utóbbi a nagyobb összeg.

Az üzleti terv készítése tehát nem egy ördögtől való dolog, hiszen, ha valaki vállalkozást indítana, annak már azért van annyi affinitása, hogy készítsen egy átfogó dokumentumot az egész folyamatról. Mindenképpen térjünk ki a költségekre, a működésre, a marketingre, illetve a szervezeti felépítésre egyaránt.