Ha éppen csak elindultál a vállalkozásoddal, nagyon távolinak tűnik még az a pillanat, amikor csapatépítésre lesz szükséged. Azonban ez minden vállalkozás életében eljön egyszer, és jó rá időben készülni. Csapatépítés célja, fontossága és csapatépítő program ötletek.

Csapatépítés célja

A csapatépítés célja, hogy javítsa a csapaton belüli személyes kapcsolatokat, ezáltal hozzásegítse az egyes embereket, hogy a csapat szerves részének tekintsék magukat és egymást. Ezt leggyakrabban együttműködést igénylő feladatokon keresztül érik el. Egyre népszerűbbek azonban azok a kötetlenebb csapatépítők is, amikor nem irányított feladatokat kapnak a csapattagok. Ilyenkor a hangsúly inkább a munkahelyen kívüli együtt töltött időn és a kikapcsolódáson van.

Attól kezdve, hogy akár csak egy munkatárssal is együtt dolgozol, fontos, hogy ne csak a munkával kapcsolatos ügyek miatt beszéljetek, hanem legyen pár olyan óra rendszeresen, amikor kötetlenebb formában találkoztok egymással. A rendszeresség ebben az esetben tőletek függ, nincs rá bevált recept, milyen gyakran szükséges. Vannak olyan cégek, akik évente tartanak csapatépítőt, de olyanok is, akik akár havonta.

Ezek a csapatépítő tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb legyen a munkahelyi teljesítmény, mind egyéni, mind pedig csapat szinten.

Az alábbiakban ezekből a kötetlenebb csapatépítő program ötletek közül szemezgetünk, amikre manapság a legnagyobb a keresés az interneten.(Ebből talán arra is következtethetünk, hogy ezekre van mostanában a legnagyobb igény.)

Kötetlen csapatépítő program ötletek

Kreatív csapatépítő program ötletek

1. Csapatépítő kirándulás

A csapatépítő kirándulások titka abban rejlik, hogy egy helyet közösen fedeznek fel a csapattagok. Eközben új élményekre tesznek szert együtt, ami szintén segít az összekovácsolódásban.

Rengeteg utazásszervező iroda, szálloda szervez külön csapatépítő kirándulásokat, ezért nagy a választék. A dolognak csak a képzelet és a pénztárca szab határokat. Nem kell azonban feltétlenül drága kirándulásokat szervezni. Ugyanolyan eredményes csapatépítőt lehet tartani, ha például egy közeli erdőt választunk túrázásra, mintha több száz kilométerre elutazunk.

2. Karitatív csapatépítés

Jót tenni jó, közösen jót tenni pedig még jobb. Ez az abszolút „win-win” („győztes-győztes”) csapatépítő program ötlet. Miközben másokon segít a kollektíva, közben észrevétlenül maga a csapat is fejlődik és a csapattagok sokkal inkább együttműködőbbek lesznek.

Évszaktól függetlenül lehet különböző karitatív csapatépítő programokat szervezni. Tavasszal és nyáron népszerűek a pl. a játszótér felújítások, fa és növényültetések, szemétszedés stb. Őszi-téli időszakban pedig pl. a meleg étel osztás, ajándék „cipősdobozok” közös összeállítása, de jópofa program lehet akár egy közös sapkatötő workshopon részt venni, ahol az elkészült sapkákat szintén odaajándékozhatják a rászorulóknak.

3. Kreatív csapatépítő program ötletek

A kreatív csapatépítő programok azért jók, mert külön-külön a csapattagok kreativitását is fejlesztik, miközben a közös program révén a csapatszellem is fejlődik. A program kiválasztása picit nem függő, tekintve, hogy férfiak és nők nem feltétlenül szeretik ugyanazokat a kreatív tevékenységeket végezni. Persze az is lehet, hogy még direkt pozitív hatással lesz a résztvevőkre, ha kimozdulhatnak pár órára a komfortzónájukból.

Jó ötlet lehet egy közös ékszerkészítés, esetleg barkácsolás, vagy közös festés. A jobb agyféltekés rajzolás manapság nagyon sokakat megmozgat, ráadásul nagyon sok mindenre pozitív hatással van a módszer megismerése: fejleszti a kreativitást, de emellett segít önismereti és személyiség fejlődésben valamint a csapattagok önbizalmát is növeli. Egy jobb agyféltekés rajztanfolyam vagy akár egy rövid közös festés nemtől és kortól függetlenül érdekli majd a kollégákat. Jól szórakoznak, közben pedig fejlődnek egyénileg és csapatszinten is egyaránt.

4. Borkóstoló csapatépítés

Mivel hazánkban több híres borvidék is található, ezért a helyszínek adottak egy szuper borkóstoló csapatépítés megtartására. Legyen az akár a Badacsonyi-, Egri-, a Tokaji-, vagy esetleg a Villányi borvidék, rengeteg pincészetben szívesen fogadják a borkóstolásra nyitott csapatokat.

5. Extrém csapatépítés

Extrém csapatépítés

Az extrém csapatépítés akkor éri el a célját, ha még senki sem vett részt ilyen jellegű programon. Mivel ennek pont az a lényege, hogy mindenki kilépjen a saját komfortzónájából. És egy új szituációba kerülve tudjanak a csapattagok egymást segítve túllépni esetleges félelmeiken.

Extrém csapatépítők a teljesség igénye nélkül: búvárkodás, bungee jumping (magyarul kötélugrás), jetskizés vagy flyboardozás, sziklamászás.