Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már nagyon gyors és egyszerű. Költséggel akkor kell számolnod, ha vállalkozói igazolványt szeretnél kiváltani, de ez nem kötelező.

Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása – Mennyibe kerül?

Az egyéni vállalkozói igazolvány 10 ezer forintba kerül, de ha megelégszünk az általunk is kinyomtatható vállalkozói igazolással, akkor az ingyenes.

Mire jó az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása?

Vállalkozói státuszodat igazolhatod vele.

Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása

Milyen adatokat kell megadni az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához?

Csak egy személyazonosításra alkalmas érvényes okmányra van szükséged hozzá (állandó személyazonosotó igazolvány, lakcímigazolvány, útlevél, kártya fomátumú vezetői engedély).

Ha az igazolvány kiállítását személyesen kéred, azt haladéktalanul ki kell állítani a részedre. Egyéb esetben az egyéni vállalkozói igazolványt az egyéni vállalkozó részére a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc napon belül kézbesíteni kell.

Egyéni vállalkozás alapítása lépésenként

Az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához egyéni vállalkozónak kell lenned. Ehhez megosztom Veled a főbb tudnivalókat.

Az egyéni vállalkozás alapítása nagyon egyszerű. Elsőként érdemes megbeszélned ezt a dolgot egy könyvelővel. Ő meg tudja neked mondani, hogy egyáltalán megfelel-e az egyéni vállalkozási forma a tevékenységedhez, illetve milyen kedvezményes adózást érdemes választanod.

Azt is tudnod kell, hogy a tevékenységedhez szükség van-e valamilyen végzettségre, engedélyekre. Ezeket nem árt időben tudnod, nehogy meglepetés érjen.

Fontos, hogy előbb-utóbb mindenképpen szükséged lesz ügyfélkapura, így érdemes mielőbb felkeresned a kormányablakot.

Ha megszületett a döntésed az egyéni vállalkozás alapításáról, akkor elsőként meg kell igényelned az adószámot. Ezt megteheted személyesen vagy elektronikusan is. Személyesen a területileg illetékes kormányablakot kell felkeresned. Elektronikus ügyintézés esetén pedig a Webes ügysegéden keresztül igényelhetsz adószámot az egyéni vállalkozásod alapításához.

Az adószám igényléséhez jobb segítséget kérni, mert egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen adózási módot jelölsz meg, alanya leszel-e az áfának vagy esetleg alanyi adómentességet alkalmazol.

Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása adatok

Ezenkívül még számos más teendőd is lesz:

  • regisztrálnod kell az iparkamaránál,
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé is több dokumentumot be kell nyújtanod – ehhez mindenképpen jobban jársz, ha segítséget kérsz,
  • az önkormányzatnál is be kell jelentkezned az iparűzési adó miatt.

Ha szeretnél több információt az egyéni vállalkozás alapításáról, akkor nézz szét a honlapon! Az egyéni vállalkozás indításáról itt találsz további részleteket. Sok sikert kívánok az egyéni vállalkozásodhoz!