Egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun keresztül is lehetséges, amennyiben rendelkezel ügyfélkapus regisztrációval.

Az ügyfélkapu használathoz személyes ügyfélkapu regisztrációra van szüksége a leendő egyéni vállalkozónak.

Ez a regisztráció bárki számára ingyenesen elérhető

Egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun keresztül – Milyen adatok szükségesek az ügyfélkapu regisztrációhoz?

Az elektronikus közigazgatási ügyintézéshez szükséges az ügyfél azonosítása. A személyazonosság igazolható személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy 2001 után kiállított vezetői engedéllyel.

A regisztráció során személyes adatok (név, születési hely, idő, anyja neve stb.) megadása is szükséges , melyeket a személyi adat- és lakcímnyilvántartással hasonlítanak össze.

Regisztrációs adatlap kitöltése a kormányablakban vagy elektronikus formában lehetséges. A fent említett adatok mellett meg kell adnod egy e-mail címet és egy felhasználói nevet is (ezzel tudsz később belépni az ügyfélkapus fiókba).

Amennyiben személyesen bármelyik okmányirodában regisztrálsz, az adatlap kitöltése, majd aláírása után e-mailen megkapod az egyszeri belépésre alkalmas kódot, amit az első belépést követően meg kell változtatnod.

Figyelni kell az 5 napos határidőre! Aktiválása az e-mailben kapott értesítéstől számított öt napon belül lehetséges, különben a regisztrációt törlik.

Az ügyfélkapu érvényességi ideje alap esetben öt év.

Egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun keresztül

Egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun keresztül

Az egyéni vállalkozás bejelentését a leendő vállalkozó készíti el vagy az általa megbízott könyvelő, akinek fel kell keresnie a Webes Ügysegéd honlapját.

Itt a „Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata” linkre kattintva egy pdf. oldalra jutsz, ahol a „Letöltés” linkre kell kattintani.

Ezután letöltheted az „Általános nyomtatvány kitöltő alkalmazást”

Majd vissza kell térned a nyilvántartó linkre: http://nyilvantarto.hu/hu/evig_megkezdes_bejelentes

Ki kell választanod a lakcímed szerinti megyét, majd a várost. Ha ez megtörtént, akkor megjelenik a kitöltendő űrlap.

Itt nagyon fontos megemlíteni, hogy az elektronikus űrlap ügyfélkapun történt beküldése napjától – ha nem rendelkezel heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal – járulék fizetési kötelezettséged van!

Ez teljesen független attól, van-e a vállalkozásodnak bevétele, vagy nincs.

Érdemes ezért alaposan megfontolni, hogy mikortól vállsz egyéni vállalkozóvá, tudod-e fizetni a havi járulékokat. Ha adott hó 30-án regisztrálsz, akkor arra a hónapra is be kell fizetned a teljes járulékot, hiába csak 1 nap van hátra a hónapból!

Továbbá ajánljuk, hogy az adózási módok közül azután válassz, hogy könyvelővel egyeztettél.

Az egyéni vállalkozónak két adónemben kell adózási módot választania: az általános forgalmi adóban, illetve a személyi jövedelem adóban.

Egy esetében belátásod szerint választhatsz: a kisadózó vállalkozások tételes adójában. (KATA)

Egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun keresztül tevékenységi körök

Tevékenységi körök meghatározása

A leendő egyéni vállalkozónak meg kell jelölnie a főtevékenységet, és az egyéb folytatni kívánt tevékenységeket. Fő tevékenységként csak egy jelölhető meg, amelyből a legnagyobb bevétel várható. További tevékenységek is felvehetők, mert a törvény szerint egyéni vállalkozóként több tevékenységet is folytathatsz.

A tevékenységi köröket a KEKKH alábbi oldalán az „Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke” link alatti pdf. oldalon lehet megtekintetni: http://nyilvantarto.hu/hu/evig_megkezdes_bejelentes

Az egyéni vállalkozó székhelye, telephelye

Székhelynek minősül a központi ügyintézés helye. Itt egyben az üzleti, stb., tevékenység is folytatható.

A telephely a tevékenység gyakorlásának a – székhelytől különböző helyen, de azonos településen – lévő helye. Ezeket az adatokat is meg kell adnod regisztráláskor.