Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már nagyon gyors, egyszerű és akár teljesen ingyenes. Egyedül akkor jár költséggel az egyéni vállalkozás alapítása, ha vállalkozói igazolványt szeretnél kiváltani, de ez nem kötelező. Nézzük meg kicsit mélyebben, hogyan is működik ez a folyamat, illetve mit kell tudni az egyéni vállalkozásokról!

egyéni vállalkozás alapítása

Egyéni vállalkozás alapítása: Az egyéni vállalkozás alapvető jellemzői

A magyar jogrendben az egyéni vállalkozó fogalmát teljes mértékben külön kezelik a gazdasági társaságoktól. Ennek oka, hogy van egy nagyon alapvető különbség a kétfajta szervezet között. Ezekről mindenképpen fontos tudnod egy egyéni vállalkozás alapítása előtt.

Nem számít jogi személynek – azaz maga a szervezet nem vállalhat jogokat és kötelezettségeket – az egyéni vállalkozó, mert a valóságban nem különül el a mögötte lévő magánszemélytől.

Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozást alapító természetes személy korlátlan felelősséggel tartozik az általa vállalt kötelezettségekért (tartozásokért), azaz teljes vagyonával felel értük. Ez bár jelentős kockázatot jelent, mégis rengetegen választják az egyéni vállalkozás létrehozását, ugyanis számos előnyt is rejt magában az egyéni vállalkozás alapítása.

Egyéni vállalkozás alapítása: az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás egy természetes személy (nem cég) üzletszerű gazdasági tevékenysége. Az utóbbi annyit jelent, hogy az egyéni vállalkozás alapítása után a tulajdonos rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatja tevékenységét.

Az egyéni vállalkozási forma Magyarországon nagyon elterjedt, de egyben – ahogy már említettem a – meglehetősen kockázatos. Ez utóbbi abból adódik, hogy egy egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, mely annyit jelent, hogy a teljes vagyonával felel a vállalkozásáért. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne vállalkozz, mert ha jól csinálod, akkor nem lesznek ilyen problémáid.

Nagyon nagy előnye az egyéni vállalkozásoknak, hogy rendkívül rugalmasok. Egyszerű és ingyenes az egyéni vállalkozás alapítása, akár alacsonyabb tőkével is létrehozható, lehetőség van a tevékenység szüneteltetésére, ráadásul a megszüntetése sem túl bonyolult és költséges a gazdasági társaságokhoz képest. Továbbá több kedvező adózási formából is lehet választani.

Ma már az egyéni vállalkozói igazolvány kiállítása sem kötelező, de ha te szeretnéd – ez nem ingyenes –, elkészítik számodra.

egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egyéni vállalkozás alapítása lépésenként

Az egyéni vállalkozás alapítása nagyon egyszerű. Elsőként érdemes megbeszélned ezt a dolgot egy könyvelővel. Ő meg tudja neked mondani, hogy egyáltalán megfelel-e az egyéni vállalkozási forma a tevékenységedhez, illetve milyen kedvezményes adózást érdemes választanod.

Azt is tudnod kell, hogy a tevékenységedhez szükség van-e valamilyen végzettségre, engedélyekre. Ezeket nem árt időben tudnod, nehogy meglepetés érjen.

Fontos, hogy előbb-utóbb mindenképpen szükséged lesz ügyfélkapura, így érdemes mielőbb felkeresned a kormányablakot.

Ha megszületett a döntésed az egyéni vállalkozás alapításáról, akkor elsőként meg kell igényelned az adószámot. Ezt megteheted személyesen vagy elektronikusan is. Személyesen a területileg illetékes kormányablakot kell felkeresned. Elektronikus ügyintézés esetén pedig a Webes ügysegéden keresztül igényelhetsz adószámot az egyéni vállalkozásod alapításához.

Az adószám igényléséhez jobb segítséget kérni, mert egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen adózási módot jelölsz meg, alanya leszel-e az áfának vagy esetleg alanyi adómentességet alkalmazol.

Ezenkívül még számos más teendőd is lesz:

  • regisztrálnod kell az iparkamaránál,
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé is több dokumentumot be kell nyújtanod – ehhez mindenképpen jobban jársz, ha segítséget kérsz,
  • az önkormányzatnál is be kell jelentkezned az iparűzési adó miatt.

Ha szeretnél több információt az egyéni vállalkozás alapításáról, akkor nézz szét a honlapon! Az egyéni vállalkozás indításáról itt találsz további részleteket. Sok sikert kívánok az egyéni vállalkozásodhoz!