Ha elrontottál valamit a számlán, elengedhetetlen a számla javítása. De hogyan tudod helyesen javítani a rontott számlát? Mi a teendő kézi és gépi számla esetében?

számla javítása ha rosszul állítottad ki

Számla javítása: Mit tegyél, ha rosszul állítottad ki a számlát?

A gyakorlatban többször előfordul, hogy egy számlát hibásan állít ki valaki. Lehet, hogy elírtál valamit, de akár – sok más dolog mellett – az is megtörténhet, hogy utólag adsz valamilyen árengedményt.

Kézzel kiállított számla esetében a számla javítása úgy történik, hogy például érvénytelenítheted a helytelenül kitöltött számlát, és helyette kiállíthatsz egy újat vagy egy számlával egy tekintet alá eső okiratot.

Ha nem az adót vagy az adóalapot érintő hibáról van szó, akkor az is elfogadható a számla javításánál, ha egy vonallal áthúzod a rontott adatot (az eredeti maradjon olvasható, nem szabad átfirkálni vagy hibajavítózni), majd a helyes adatot alá, fölé vagy mellé írod. Ebben az esetben mindig írd alá és tüntesd fel a javítás dátumát is minden számlapéldányon.

Gépi számla esetében pedig az eredeti számlát érvényteleníteni (storno) kell, majd helyette egy új számlát vagy számlával egy tekintet alá eső, önálló módosító okiratot kell kiállítani. Ezen kézzel javítani nem szabad.

számla javítása egy tekintet alá eső okirat

Számla javítása: Számlával egy tekintet alá eső okirat

A számlával egy tekintet alá eső okiratnak a következőket kell tartalmaznia:

  • az okirat kibocsátásának a kelte;
  • az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja;
  • hivatkozás arra a számlára, amelynek az adattartalmát az okirat módosítja;
  • a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása, ha ilyen van.

Ha szeretnéd pontosan tudni, hogyan kell egy számlát kiállítani, akkor olvasd el az erről írt cikkem.