Amikor vállalkozást akarsz indítani, az egyik fő kérdés, hogy az egyes vállalkozási formák közül melyiket válaszd. Nemcsak azt kell mérlegelned, hogy a te tevékenységedhez melyik illik, hanem azt is, hogy mennyi bevétellel és költséggel számolhatsz. Fontos, hogy a végső döntés előtt mindenképpen érdemes egy könyvelőhöz vagy egy jogászhoz fordulnod.

Ezek az ismeretek azért is lényegesek, mert sokkal egyszerűbb és olcsóbb, ha eleve jól választod meg a vállalkozási formát, mintha később rájössz, hogy rosszul döntöttél, és cégformát váltasz.

Vállalkozási formák Magyarországon Melyiket válasszam? Kft., bt., egyéni vállalkozás

A vállalkozási formák közötti első mérlegelési szempontok

Mielőtt bármin is elkezdenél gondolkodni – ami a vállalkozási formák közötti választást illeti – érdemes tisztáznod magadban néhány kérdést. A legjobb, ha ezeket le is írod magadnak, így sokkal átláthatóbbá válik a helyzeted.

Ezeket a kérdéseket gondold át:

  • Mi lesz a vállalkozásod tevékenysége? Szeretnéd-e más területek felé is bővíteni? Ha igen, mikorra tervezed ezt – mennyire rövid távú ez a cél?
  • Mekkora összeget tudsz befektetni induláskor?
  • Hányan szeretnétek vállalkozni? Egyedül indulsz el vagy többen összefogtok? Ki, milyen mértékű felelősséget vállal (felel-e a teljes vagyonával a működésért)?
  • Mekkora lesz várhatóan az éves árbevételed?
  • Milyen jellegű és mértékű költségeid lesznek?

Ha a fenti kérdésekre már körvonalazódik benned a válasz, akkor az remek kiindulópont ahhoz, hogy a vállalkozási formák között dönteni tudj.

Vállalkozási formák Magyarországon Kft., bt., egyéni vállalkozás

Az egyes vállalkozási formák főbb ismérvei

Most pedig – a teljesség igénye nélkül – nézzük meg, milyen gyakoribb vállalkozási formák léteznek Magyarországon. Az adózási kérdésekben most nem mélyülünk el, de az is egy alapvető szempont lesz a választásnál.

Vállalkozási formák 1: Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás egy olyan vállalkozási forma, amely nagyon hasznos lehet a számodra, ha éppen belekezdesz egy tevékenységbe, és egyelőre igazából még csak kipróbálnád magad. Akkor is jó döntés, ha például nincs elegendő tőkéd egy kft. (lásd lent) alapításához.

Az előnyei közé tartozik, hogy nagyon egyszerűen, szinte ingyen el tudod indítani, és az sem gond, ha szüneteltetni szeretnéd. Ehhez ügyfélkapura is szükséged lesz. Ha még nincs, akkor a Kormányablaknál néhány perc alatt létrehozzák. További előny az is például, hogy vannak olyan adózási formák, amelyek nagyon kedvezőek (pl. KATA) egy kezdő vállalkozás számára.

Lehet több tevékenységed is. Köteles vagy személyesen közreműködni a vállalkozásod tevékenységében, de foglalkoztathatsz alkalmazottat is.

Ennek a vállalkozási formának van egy hatalmas hátránya is. Jól meg kell gondolnod, hogyan bánsz a pénzeddel, mert a teljes vagyonoddal felelsz.

Ha pedig olyan tevékenységet végzel, amely képzettséghez kötött, akkor azzal is rendelkezned kell. Ezt egyedül úgy védheted ki – amennyiben a jogszabály engedi –, ha van olyan személyesen közreműködő, határozatlan idejű alkalmazottad, aki az előírt képesítéssel rendelkezik.

Vállalkozási formák 2: Betéti társaság (bt.)

A vállalkozási formák közül ez egy olyan, amelynek – azonkívül, hogy nem kell olyan magas összegű vagyont a vállalkozás rendelkezésére bocsátani – nem sok előnye van a kft-hez képest.

Betéti társaságot főleg akkor érdemes alapítani, ha esetleg kisebb családi vállalkozásban gondolkodtok, nincs magas tőkeigényetek és nem jár magas kockázattal a tevékenységetek. Az egyéni vállalkozáshoz képest már jóval nehézkesebb az alapítás, ugyanis szükséged lesz egy jogászra, így plusz költségekkel is számolnod kell.

Bt. esetében legalább két tag alapítja a céget, egy beltag és egy kültag. A beltag teljes vagyonával felel a vállalkozás tevékenységéért, a kültag viszont csak a bevitt tőke mértékéig.

Vállalkozási formák Magyarországon - kérdések

Vállalkozási formák 3: Korlátolt felelősségű társaság (kft.)

A korlátolt felelősségű társaság egy olyan vállalkozási forma, amely esetében rendszerint több tag van – de előfordul egyszemélyes kft. is. Nagy előnye – ahogy a neve is mutatja –, hogy a felelősséged korlátolt, tehát nem felelsz a teljes vagyonoddal.

A kft. meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul.  A törzsbetét a tag vagyoni hozzájárulása, a törzstőke pedig a törzsbetétek összege. Egy tagnak egy törzsbetétje van, és ennek az összege nem lehet kevesebb százezer forintnál. Ezzel érkeztünk el a korlátolt felelősségű társaságok alapításának fő hátrányához, mert a törzstőke nem lehet kevesebb hárommillió forintnál.

Az viszont szerencsés, hogy nem kell a teljes törzstőkét pénzben kifejezve bocsátanotok a vállalkozás rendelkezésére, lehet nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásotok is (pl. egy számítógép). Itt azért van pár kikötés.

Ha a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás (apport) értéke eléri vagy meghaladja a törzstőke felét, akkor azt a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtásáig teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátanotok.

Egyéb esetben pedig az általatok meghatározott időpontig, de legkésőbb három éven belül kell ezt megtennetek. Ez azért lehet fontos, mert érdemes figyelembe venni a kezdeti kalkulációkor.

Összességében a vállalkozási formák közötti választás elsőre nem egyszerű. Kft-t akkor érdemes alapítanotok, ha nagyobb induló költségekkel és magasabb forgalommal számoltok. Azt is vegyétek figyelembe, hogy maga a társaság alapítása is magasabb költségekkel jár pl. egy egyéni vállalkozáshoz képest. Viszont a nyereséget bent tudjátok tartani, azt később is kiadhatjátok osztalék formájában.

A fentiek mellett érdemes figyelembe venned, hogy biztosan szükséged lesz egy könyvelőre is, amennyiben társaságot (bt. vagy kft.) alapítasz. Azonban én azt javaslom, hogy egyéni vállalkozás indítása esetén is mindenképpen egyeztess könyvelővel az adózás és a bevallások kérdése ügyében.