Egy saját vállalkozás elindítása nem egyszerű. Már megfogalmazódott benned az elképzelés, de azt sem tudod, merre indulj. Nem mindegy, milyen tevékenységet szeretnél végezni, kell-e hozzá képzettség, milyen vállalkozási formát indítasz és van-e egyáltalán elegendő tőkéd.

Amikor elég nagy zűrzavar van a fejedben, gyakran visszakozhatsz, és azt mondhatod: nekem erre nincs időm! Hidd el, van! Aztán jönnek a költségek. Egy csomó dolog felmerülhet, amelyre nem gondoltál. Akadályokba ütközöl, és elárulom, csak rajtad múlik, hogy átjutsz-e rajtuk. Ebben segítek neked, 5 nagyon hasznos tippel!

Saját vállalkozás indítása

1. Saját vállalkozás munka és/vagy gyerek mellett is lehetséges

Nagyon sokan úgy kezdenek bele egy saját vállalkozásba, hogy mellette dolgoznak vagy gyermek(ek)et nevelnek. Ha sikerül átszervezned a mindennapjaidat, menni fog. Rengeteg most esetleg most fontosnak tűnő, de valójában elfecsérelt időt tudsz felszabadítani, és a leendő saját vállalkozásodba fektetni.

Nekem 3 gyermekem van, és sikerült létrehoznom egy olyan vállalkozást, amely nemcsak az én családomat, de több alkalmazottam fizetését és könnyedén kitermeli. Mindezt úgy, hogy eszem ágában sincs napi 8-10 órákat dolgozni.

Sokat segít, ha megnézed, mit csinálsz a szabadidődben. Én például tv nézés helyett a honlapomat fejlesztettem, így hatékonyan haladtam. Ha minden nap csak egy kicsit is hozzá tudsz tenni a célodhoz, már nyert ügyed van.

Ha tömegközlekedéssel utazol a munkahelyedre, rendszeresen tévézel esténként, tudsz segítséget kérni a háztartás vezetésében vagy bármilyen területen fel tudsz szabadítani egy kis időt, tedd meg!

Egy nagyon lényeges dolog van: mindig tartasd szem előtt a célod! A legjobb, ha le is írod magadnak. Így sokkal könnyebb lesz egy saját vállalkozás létrehozása. Mindig érezni fogod, ha nem azzal foglalkozol, amivel kellene – hallgass erre a belső hangra.

Saját vállalkozás indítása munka és gyerek mellett

2. Saját vállalkozás indítása előtt tájékozódj

Saját vállalkozás indítása esetén mindenképpen érdemes utánanézned néhány dolognak. Itt inkább már jogi, adózási kérdésekre gondolok. Ezeket azért fontos ismerned, mert később rengeteg – most még rád leselkedő – akadály meg se kottyan majd. Ezenkívül pedig nem mindegy, hogy milyen döntéseket hozol meg.

Mielőtt bármibe belekezdesz, ezeknek járj utána:

  • Ahhoz a tevékenységhez, amelyet végezni szeretnél, rendelkezel-e megfelelő végzettséggel?
  • Egyedül vagy mással együtt hozod létre saját vállalkozásod?
  • Hol lesz a székhelyed, esteleg telephelyed?
  • Mekkora tőkére lenne szükséged? Mennyi áll a rendelkezésedre?
  • Milyen összegű bevételre számítasz?
  • Milyen költségeid lesznek?
  • Milyen vállalkozási formák közül választhatsz? Melyik illik a tevékenységedhez?
  • Az adott vállalkozási formához milyen kedvezményes adózási módok választhatók?
  • Szükséged van-e bármilyen hatósági engedélyre a saját vállalkozásodhoz?

Igen, jól látod, ezekre a kérdésekre nem egyszerű a válasz. Mindenképpen érdemes egy jogász, de legfőképpen egy könyvelő segítségét kérned. Ők nagyon sok területen tudnak olyan támpontokat adni, amelyek nagyot lendítenek majd rajtad.

3. Saját vállalkozás indítása kisebb tőkével

Ha az előző pontban kicsit megijedtél a bevétel, költség és tőke kérdéseknél, most megnyugtatlak. Ezeket jelenleg nem tudod 100% pontossággal megtervezni, viszont ha utána jársz lehet, olyan tényezőket is figyelembe veszel majd, amelyekre eddig nem is gondoltál. Így legalább tudod, mire számíts.

Elsőként érdemes tudnod, hogy például egy egyéni vállalkozást már szinte ingyen is létre tudsz hozni. Nagyon kedvezményes a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), mert ha főállású kisadózó vagy, akkor havi 50 ezer, ha pedig nem minősülsz főállású kisadózónak, akkor havi 25 ezer forintot kell csak megfizetned. Ezzel befizetettnek számít több adó és járulék is. Természetesen a korlátozások miatt ez egy bizonyos szint felett már inkább hátráltat, de az azt jelenti, hogy jól fejlődik a saját vállalkozásod.

Azt is érdemes megfontolni, hogy a saját vállalkozásodhoz milyen eszközökre lesz szükséged. Többek között az sem mindegy, hogy milyen követelmények vannak – például higiéniai szempontból. Mindenestre, ha olyan tevékenységben gondolkodsz, amelyhez nincs szükséged a kezdetekkor nagy beruházásra, viszonylag kis tőkével is el tudsz indulni.

Saját vállalkozás indítása idézet

4. Saját vállalkozás indításakor a könyvelő a legjobb tanácsadó

A könyvelő fontosságáról már esett szó a 2. pontban. Bár nem vagy köteles minden esetben könyvelőt alkalmazni (pl. egyéni vállalkozás esetében), mégis sok bosszúságtól és felesleges bírságtól óvhatod meg magad. Nem beszélve a már említett tanácsadás előnyéről, amelyre nem kizárólag csak a kezdetekkor lesz szükséged.

A könyvelő választásakor ne abban gondolkozz, hogy ki „vevő” arra, hogy kibújj a jogszabályok alól. Ha így vágsz bele, sok „pofont” fogsz kapni. Az a legfontosabb, hogy egy szakmáját jó ismerő, megfizethető könyvelőt válassz. Nagyon fontos a bizalom kérdése is, hiszen az ő munkáján is sok múlik.

Emellett már a kezdetek kezdetén rengeteg költséget meg tud neked spórolni, és ezzel is segíti, hogy a te saját vállalkozásod a lehető legjobban haladjon a célod felé. Természetesen nem lesz jó érzés kifizetni a díját, de cserébe egy olyan szolgáltatást kapsz, amellyel bebiztosítod, hogy minden bevallás, adó, járulék időben megérkezik oda, ahova kell. Meglátod, ha jól választasz, ő lesz a legjobb barátod!

5. Egy saját vállalkozás esetén sokszor lehet zűrzavar a fejedben

Már valószínűleg rengeteg gondolat, kérdés, kétség kavarog benned. Nagyon hasznos módszer, ha ezeket összeírod, kiválasztasz egyet, és arra összpontosítasz. Meglátod, ahogy pontról pontra haladsz, ki fog benned rajzolódni, hogy merre indulj el.

Egy saját vállalkozás létrehozásakor rengeteg hiányos információd van. Nagyjából már tudod, mit szeretnél, csak azt nem, hogyan valósítsd meg. Nem kell aggódnod, csak járj utána, kezdd el és csináld! Váltsd valóra az álmaidat! Meglátod, menni fog!