Kft., Bt., egyéni vállalkozás… Milyen megoldást válassz, főleg hogy ha vállalkozást indítasz? Milyen formában indíts vállalkozást? Mivel indulj el?

Nem könyvelőként vagy ügyvédként adok tanácsot, hanem vállalkozóként segítek neked, hogy mit válassz.

Készülj fel arra, hogy merőben mást fogok mondani, mint amire számítasz. Sokszor látom, hogy akik vállalkozni szeretnének már ennél a pontnál megrekednek.

Komoly különbség van a vállalkozási és adózási formák között, de sokkal fontosabb az, hogy egyáltalán elindítsd, mint az, hogy melyiket választod. Ha hónapokig rágódsz ezen, sokkal többet veszíthetsz.

Milyen vállalkozást indíts?

Vállalkozóként a lényeg a bevétel

A vállalkozás lényege a BEVÉTEL. Ha nincs bevétel, akkor mindegy, hogy milyen típusú cégformát választasz. Ha van bevételed és vállalkozóként erre tudsz fókuszálni, akkor nem az lesz a legfontosabb, hogy melyik cégformát és adózási formát válaszd.

Ma Magyarországon gyakorlatilag mindenki meg tudja találni azt a formát, amivel el tud indulni. Azt tanácsolom, hogy indulj el valamelyikkel. Az adószámos magánszemély vagy az egyéni vállalkozói kiváltása lehet kezdésnek a legjobb alternatíva. Később válthatsz és indíthatsz kft-t.

Mindenekelőtt gondolj át néhány dolgot, hogy tisztábban láss:

  • Mi lesz a vállalkozásod tevékenysége?
  • Szeretnéd-e más területek felé is bővíteni?
  • Ha igen, mikorra tervezed ezt – mennyire rövid távú ez a cél?
  • Mekkora összeget tudsz befektetni induláskor?
  • Hányan szeretnétek vállalkozni?
  • Ki, milyen mértékű felelősséget vállal (felel-e a teljes vagyonával a működésért)?
  • Mekkora lesz várhatóan az éves árbevételed? Milyen jellegű és mértékű költségeid lesznek?

Elsőre ijesztőnek tűnhetnek egyes kérdések, de nem kell mindenre pontos választ adnod. A lényeg, hogy legyen egy elképzelésed arról, hogy mit szeretnél.

Milyen vállalkozást indíts? A vállalkozás lényege a bevétel

Megalapozott a vállalkozási terved?

A lényeg úgyis az, hogy a vállalkozási terved mennyire megalapozott. Üzletileg mögötte van-e az a piacfelmérés, tapasztalat, elkötelezettség, ami ahhoz kell, hogy ebből egy működő és nyereséges vállalkozást csinálj.

Egy jó ötlet még kevés! Sokan egy vagyont fizetnek ügyvédnek kft. alapításra, irodabérlésre, logótervezésre… és még semmit nem kerestek. Ennél sokkal jobb, ha valahogy elindulsz, ami számodra a legegyszerűbb. Először megtanulsz bevételt csinálni, és utána bárhogyan folytathatod.

Nagyon nagy előnye az egyéni vállalkozási formának, hogy rendkívül rugalmas. Egyszerű és ingyenes az egyéni vállalkozás alapítás, akár alacsonyabb tőkével is létrehozható, lehetőség van a tevékenység szüneteltetésére, ráadásul a megszüntetése sem túl bonyolult és költséges a gazdasági társaságokhoz képest. Továbbá több kedvező adózási formából is lehet választani.

Az egyéni vállalkozási forma Magyarországon nagyon elterjedt. Azonban egy egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, ami annyit jelent, hogy a teljes vagyonával felel a vállalkozásáért. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne vállalkozz, mert ha jól csinálod, akkor nem lesznek ilyen problémáid. Én azért vagyok, azért dolgozom, hogy te jól csináld!

Adózási formák vállalkozóknak

Adózási formáról kérdezz meg egy szakembert (könyvelőt), hogy neked mit érdemes választani! Ne ismerősöket kérdezz, ne Facebook csoportokban érdeklődj, hanem mindenképpen szakembertől.

Nézd meg ezt a videómat:

https://youtu.be/sTLmZOIQdAU